Publicerad den:

PFAS från avloppsvattnet i Hässleholm

Ett av reningsstegen på reningsverket i Hässleholm. I förgrunden syns en ränna i stål och i det blanka vattnet speglar sig den blå himlen.

PFAS i avloppsvattnet och spår av PFAS i dagvattnet - det visar resultatet av de provtagningar som Hässleholm Miljö nyligen genomfört. Resultaten ger en första indikation på vilka halter som passerar genom avloppsreningsverket i Hässleholm samt hur mycket som sprids i dagvattnet från olika delar av staden.

Provtagningarna har genomförts på sex olika punkter, innan reningsverket, utgående renat vatten från reningsverket och utgående efter Magle våtmark, samt på dagvatten. Resultaten visar att det vid provtillfället konstaterades spår av PFAS i dagvattnet, upp till 3 nanogram per liter av PFAS11 (en grupp av 11 PFAS-ämnen). I avloppsvattnet in till reningsverket uppmättes 48 nanogram per liter (ng/l) av PFAS11.

  • Resultatet i sig speglar samhället i stort, PFAS finns i vår omgivning och i de produkter vi människor använder. Avloppsvattnet ger en indikation på det vi alla bidrar med. Vi kommer utreda halterna och vad de innebär för miljökvaliteten i Finjasjön, säger Mats Didriksson, vd på Hässleholm Miljö.

Provtagningspunkterna, utgående från reningsverket och efter Magle våtmark, indikerar 67 respektive 64 ng/l. Alltså högre halter än det inkommande avloppsvattnet hade. Vad detta kan bero på är i dagsläget svårt att med säkerhet säga något om, det kommer kräva fortsatt utredning och provtagning.

  • När Svenskt Vatten tidigare undersökt förekomsten av PFAS på olika reningsverk i Sverige är det inte ovanligt att PFAS-halterna varierar innan och efter att avloppsvattnet passerat reningsverket. Resultaten kan variera beroende på ett antal olika faktorer, som till exempel mätfel eller omsättningen på vattnet. Hässleholm Miljö kommer därför att gå vidare med nya provtagningar. Det är även viktig att vi försöker finna källorna för PFAS-utsläppen uppströms reningsverket, även om det tar tid, säger Mats Didriksson.

I dagsläget finns det inga krav på att rena bort PFAS i svenska avloppsreningsverk, men både nationellt och inom EU pågår arbete med att ta fram ett nytt övergripande direktiv för rening av avloppsvatten. Hässleholm Miljö välkomnar framtida krav om rening av läkemedel, mikroplaster, PFAS och andra ämnen som påverkar miljön. Förekomsten av PFAS är en utmaning som hela samhället behöver komma till rätta med.

PFAS är ett samlingsnamn för tusentals olika ämnen som är framställda av oss människor för sin förmåga att stöta bort smuts och vatten. Under lång tid har PFAS använts i olika konsumentprodukter och industrier och är därför vitt spridda i vår omgivning. Idag pågår en rad projekt och tester runt om i landet för att rena bort PFAS från vatten. Eventuella framtida reningskrav och gränsvärden ökar även kostnaderna för rening i framtiden.


tabell över pfas-provtagning.

Tabellen visar en sammanställning av resultaten från PFAS-provtagningen. PFAS11 är en samling av 11 olika PFAS-ämnen. ND betyder att PFAS-halten var så låg att den inte kunde påvisas.

Senast uppdaterad: