flicka på brygga dinglandes med benen i vattnet

Foto: Kari Kohvakka

Det allra viktigaste vi har.

Hässleholm Miljö har gått ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. På den här sidan kan du läsa mer om vattenfakta och tips för att spara vatten.

Tillsammans tar vi ansvar för hållbar vattenanvändning

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Så ser det ut i Hässleholm

I Hässleholms kommun är allt vatten vi dricker grundvatten, det har hög kvalité och behöver inte lika mycket tillsatser som vatten från t.ex. sjöar innan det är redo att drickas. Vi pumpar upp grundvattnet, behandlar och kontrollerar det i våra vattenverk. Sen är det redo att via totalt ca 70 mil ledningar nå över 40 000 av kommunens invånare varje dag.

I dagsläget är mängden grundvatten inte för låg, däremot riskerar vi att nå maxkapacitet på vattenverken när många använder mycket vatten samtidigt. Under sommaren när många t.ex. vattnar sina gräsmattor och fyller poolen behöver vi därför vara extra uppmärksamma.

Sommaren 2023 är redan en varm och torr sommar och på vissa platser i landet råder redan vattenbrist. Vi har samlat vanliga frågor gällande vattenförbrukning i Hässleholms kommun här på sidan.

Oavsett hur det ser ut idag vet vi att Hässleholm växer samtidigt som vi står inför klimatförändringar. Vi behöver därför redan nu tänka på att använda vatten hållbart.

sjö under sommaren med grönt runt

Foto: Peter van der Meulen

Just nu är vi inte nära, men det kan ändra sig snabbt. Driftavdelningen gör extra mätningar på grundvattnet.

Att alla fortsätter att spara på vattnet och inte vattnar trädgården eller fyller pooler.

Ja, förbrukningen minskade, men nu har den börjat gå uppåt igen. Vi skickade därför ut ett nytt sms till alla med kommunalt vatten i kommunen.

Fylla poolen, byta vatten i pool eller spabad, vattna med slang eller vattenspridare, tvätta bilen eller använda vatten på liknande sätt, vattna fotbollsplaner och tennisplaner, högtryckstvätta fasader, trädäck eller markbeläggning.

Ja, man kan få hjälp men man får själv betala för vattnet och transporten. Om brunnen har sinat beställer man vatten via Flexilast. Hur mycket det kostar beror på hur mycket vatten man behöver och hur lång transporten är.

Svenskt vatten - regntunna

Foto: Johan Bävman

Tips för att spara vatten

  • Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten att dricka direkt istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.
  • Tappa upp vattnet i balja eller diskho när du diskar eller tvättar grönsaker, istället för att skölja under en rinnande kran.
  • Samla regn att vattna dina växter med! Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort. Placera känsliga växter i skuggan.
  • Var stolt över din gula gräsmatta! Gräsmattan klarar av långvarig torka. Vattenspridaren drar så mycket som 150–350 liter på 20 minuter.
  • Kolla om din kran läcker och byt packningen om det behövs.
  • Duscha istället för att bada, och kom ihåg att stänga av vattnet medans du tvålar in dig. Använd ett snålspolande duschmunstycke.
  • Fyll tvättmaskinen och diskmaskinen innan du sätter igång dem. En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Är tvätten bara lite smutsig finns ofta sparprogram.
  • Det går åt flera liter vatten varje gång du spolar i toaletten. Försök att inte spola i onödan. Använd lilla spolningen om du kan välja. Är det dags att köpa en ny toalett? Välj en snålspolande.

Vattenfakta

Mer än hälften av allt vatten vi använder går åt till personlig hygien. Om du stänger av kranen när du borstar tänderna och rakar dig samt väljer dusch istället för bad, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

Fler vattenfakta:

  • En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn.
  • Vattnet från en droppande kran motsvarar 11 fyllda badkar på en månad.
  • Om en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara 100 liter vatten på en dag.
  • Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen när den är påslagen.
  • Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter.
  • En vattenspridare gör av med 150-350 liter vatten på 20 minuter.
  • Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
vattenfakta, Vi använder 140 liter vatten per person och dygn.

Senast uppdaterad: