Ackumulatortank med färggrant ljus på toppen och utsikt över fjärrvärmeverket

Foto: Thomas Johnsson

Ackumulatortank

2020 invigdes en ny ackumulatortank på värmeverket i Hässleholm som säkrar leveransen av fjärrvärme till våra kunder.

En säkrare leverans av fjärrvärme

Ackumulatortanken är 60 meter hög, 20 meter i diameter, har en volym på 15 000 kubikmeter vatten. Ackumulatortanken byggdes med det stora målet att säkra leveransen av fjärrvärme till våra kunder, och fungerar enkelt förklarat som en stor termos. Den ger oss möjlighet att lagra värme när efterfrågan är lägre och använda när efterfrågan är större.

Fördelar:

  • Jämnare drift på pannorna och en effektivare produktion
  • Behovet av att starta pannor för t.ex. morgontoppar i effektuttaget minskar
  • Möjlighet att leverera fjärrvärme under kortare underhållsstopp
  • Bättre miljövärden eftersom pannorna kan gå jämnare och på mer optimal effekt

Belysning i färg

För att uppmärksamma olika högtider och viktiga händelser finns ett antal färgteman till ljusstavarna som är placerade högst upp på ackumulatortanken. Exempelvis lyser tanken röd under jul, regnbågsfärger under Pride-veckan, grön under Världsmiljödagen och blå under Mustaschkampen. På bilden nedan ser du en rosa ackumulatortank under Rosa bandet-kampanjen i oktober.

Ackumulatortank från ovan med belysning i rosa för att uppmärksamma Rosa bandet

Foto: Thomas Johnsson

Falkbo på hög höjd

Högst upp på räcket på ackumulatortanken, i sydvästlig riktning, sitter en öppen fågelholk. Förhoppningen är att holken ska locka till sig ett par häckande fåglar.

- Det troligaste och mest önskvärda är att någon art av falk, pilgrims- eller tornfalk ska etablera sig här, säger Thomas Johnsson, Ornitolog och medlem i Göingebygdens Biologiska Förening. Man ska dock vara medveten om att det kan ta ett eller flera år innan så sker, och har vi otur kanske det aldrig sker.

- Pilgrimsfalken är en sällsynt fågel i Sverige, som vi ska värna om, fortsätter Thomas. Om ett par pilgrimsfalkar beslutar sig för att häcka i holken kommer dessa sannolikt att jaga framförallt duvor (tam- och ringduvor) och kråkfåglar (kajor och kråkor). Eventuellt även någon trast eller stare.

Per Haker, Hässleholm Miljö, har varit projektledare för bygget av den nya ackumulatortanken och ser fram emot framtida hyresgäster.

- Det är jätteroligt att vi har boet på plats, säger Per. Med fantastisk utsikt över Hässleholm hoppas vi att det ska utgöra ett trivsamt hem för en falk som letar ny boplats.

Live från falkboet

Via webbkameran nedan har du möjlighet att följa eventuellt kommande hyresgäster.

Senast uppdaterad: