Publicerad den:

Våra Sopsamlarmonster är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Sopsamlarmonstren. 19 stycken färglada figurer som glatt vinkar.

Sopsamlarmonstren gör återvinning och cirkulär ekonomi roligt och inspirerande.

Hässleholm Miljös Sopsamlarmonster är nominerade till Stora kommunikationspriset 2024 i kategorin “Framtidspriset”, för att de på ett lekfullt och innovativt sätt utbildar barn och unga inom källsortering, hållbar vattenanvändning och samhällets olika kretslopp.

Nominerade till årets nya pris

Stora kommunikationspriset är ett pris som delas ut till personer och verksamheter i Sverige som gjort anmärkningsvärda insatser inom kommunikation under det senaste året. Priset delas ut i sex olika kategorier och Hässleholm Miljös sopsamlarmonster är nominerade till årets nya pris, Framtidspriset.

Framtidspriset belönar en person eller organisation som på ett framstående, innovativt och nyskapande sätt har skapat inspirerande kommunikation som har bidragit till en ökad medvetenhet kring hållbarhetsfrågor eller främjat en framgångsrik omställning inom deras verksamhet (Sveriges Kommunikatörer, 2024).

I nomineringen beskrivs Hässleholm Miljös sopsamlarmonster som en innovativ och pedagogisk satsning som med lekfullhet och framtidstro främjar ungas miljömedvetenhet och ansvarstagande.

- Fantastisk kul! Jag är glad och mycket stolt. Våra sopsamlarmonster föddes 2015, vi ville ta fram ett koncept som skulle väcka ett intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor hos barn. Vår förhoppning var att intresset skulle leda till ett engagemang hos barnen att vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle, i den värld de själva ska växa upp i, säger Linda Arvidsson, Kommunikationschef på Hässleholm Miljö.

Ett framgångsrikt koncept

Att konceptet lyckats är det ingen tvekan om. Sopsamlarmonstren används inte bara i Hässleholms kommun utan i förskolor och skolor runt om i Sverige.

- Monstren har spridit sig i Sverige. Idag används de på förskolor och skolor runt om i hela Sverige. Vi har skrivit avtal med 75 kommuner och över 1200 förskolor och skolor har anmält att de använder konceptet i sin verksamhet. Det finns till och med skolor i USA, Thailand, Finland och på Island som använder dem, fortsätter Linda Arvidsson.

sopsamlarmonstret Aqua-Liv står i ett kök och håller upp ett glas vatten.

Aqua-Liv älskar vatten och uppmuntrar oss till att spara på vatten.

Det här är Hässleholm Miljös Sopsamlarmonster

Det finns 19 monster, ett för varje avfallssort som vi samlar in i Hässleholms kommun och två stycken för vår vatten- och avloppsverksamhet. Sopsamlarmonstren handlar främst om att återvinna, men de är även ambassadörer för hur vi ska leva ett mer hållbart liv.

- Barnen har full koll på monstrens kretslopp. Vi besökte nyligen en förskola där barnen med entusiasm berättade att tandborsten som Flamman samlar på (brännbart/restavfall) förbränns och blir till fjärrvärme vilket gör kranvattnet varmt där hemma, berättar Matilda Ehnberg, Miljöpedagog på Hässleholm Miljö.

Till konceptet har utbildningsmaterial, pyssel, spel och lekar tagits fram. Allt är kopplat till läroplanen för att underlätta för pedagoger att undervisa inom miljö- och hållbarhet. Det har även skapats en Facebooksida, på initiativ av några pedagoger, där förskolor och skolor i hela Sverige delar med sig av hur de arbetar med Sopsamlarmonster.

- Det är jättekul. Vi ser gärna att pedagoger inspirerar och delar med sig till varandra. Tillsammans kan vi hjälpa varandra mot en mer hållbar framtid, säger Matilda Ehnberg.

Besök Sopsamlarmonstrens egna hemsida.

Senast uppdaterad: