Publicerad den:

Circular monday

Ett par jeans som blir lagade av en symaskin

Circular Monday är en rörelse som fungerar som motvikt till Black Friday. Dagen som infaller idag, den 21 november, är till för att uppmärksamma hur vi kan handla mer hållbart och göra det enklare för konsumenterna att hitta cirkulära företag.

Det handlar alltså inte om att vi ska sluta konsumera, vi ska istället konsumera mer hållbart. Försöka tänka på att inte förbruka jordens resurser i onödan, och att tänka efter en extra gång innan vi slänger saker vi redan har, kan vi kanske måla om den där hyllan eller ställa den i ett annat rum? Behöver vi verkligen den där nya datorn eller vill vi bara köpa den för att det är extrapris?

Så istället för att alltid köpa nya saker och hålla fast vid den linjära slit och släng ekonomin som vi har idag, måste vi försöka ställa om till en cirkulär ekonomi.

‍- Hyr & dela: Man kan hyra verktyg när det behövs, samt friluftsutrustning för ditt nästa äventyr.
‍- Reparation & upcycle: Reparerar du ett punkterat däck eller köper du en helt ny cykel? Det var vad vi tänkte - låt oss göra samma sak med elektronik och kläder också!
Återanvänd & återvinn: Det är ganska normalt att köpa lägenheter & hus i andra hand, eller hur? Låt oss tillämpa samma tankesätt på andra varor också!

Senast uppdaterad: