Transparenta sopsäckar på ÅVC

Införs 1 januari 2019

Från och med den 1 januari 2019 tar vi endast emot avfall i genomskinliga säckar på våra återvinningscentraler. Förändringen görs för att öka andelen rättsorterat avfall och skapa en bättre arbetsmiljö för vår personal.


Varför transparenta sopsäckar?

Återvinningscentralerna i Hässleholms kommun är välbesökta och varje vecka tar vi emot stora mängder avfall. Mycket avfall levereras i svarta sopsäckar vilket ställer till problem. Merparten av avfallet är rättsorterat men tyvärr händer det att elavfall, mediciner och färgburkar hamnar fel. Genom att införa transparenta sopsäckar kan vi förbättra sorteringen och undvika att farligt avfall hamnar fel vilket kan orsaka brand och farliga utsläpp i miljön.


Var kan jag köpa genomskinliga sopsäckar?

Transparenta sopsäckar finns att köpa på våra återvinningscentraler. De flesta affärer som säljer sopsäckar brukar även ha genomskinliga i sortimentet.


Vad händer om jag använder svarta sopsäckar?

Om du har förpackat ditt avfall i svarta eller gråa sopsäckar efter den 1 januari 2019 har du möjlighet att lämna ditt avfall hos oss om du packar ur det och sorterar det på plats.

Godkända fordon på ÅVC

Personbil
Personbil med normalstort släp (3 m³)
Lastbil upp till 3,5 ton
Traktor upp till 3,5 ton

Har du ett fordon som är större än de som är godkända för ÅVC är du välkommen till Hässleholms Kretsloppscenter. Fordon som inte är godkända att använda vid besök på ÅVC är:

Personbil med släp över 3 m³
Traktor över 3,5 ton
Lastbil över 3,5 ton


Asbest

Asbest är farligt avfall och tas endast emot på återvinningscentralen i Vankiva. Kontakta alltid personal när du kommer till återvinningscentralen. Asbesten måste vara väl förpackad eftersom dammet är hälsofarligt vid inandning. Asbesten ska även märkas med texten "asbest" på alla sidor. Lossning sköter du själv. Tänk på att förpacka asbesten så att du enkelt kan lyfta in den i en container.

På grund av hälsorisken tar vi endast emot asbest som är väl emballerad.

Privatpersoner med renhållningsabonnemang i Hässleholms kommun

Mängd asbest Pris
Upp till 3 m³ Gratis
Mer än 3 m³ 1312 kr/personbilssläp

Privatpersoner som saknar renhållningsabonnemang i Hässleholms kommun

Mängd asbest Pris
Upp till 3 m³ (1 personbilssläp) 1312 kr
Mer än 3 m³ (1 personbilssläp) 1312 kr/personbilssläp