Matavfallspåsar i butiken

Frukt- och gröntpåsen + Matavfallspåsen

Den 6 april startar vårt prilotprojekt med Maxi Ica Stormarknad Hässleholm!

Från och med detta datum kan du packa frukt och grönsaker i matavfallspåsar istället för att packa det i engångsplastpåsar. När du kommer hem och packar upp dina varor kan du återanvända matavfallspåsen som, just det, matavfallspåse. På så sätt använder du matavfallspåsen två gånger samtidigt som du kan minska på användningen av plastpåsar. Smart va!   


När du så småningom fyllt din matavfallspåse med matavfall och lägger det i avfallskärlet kommer vi på Hässleholm Miljö och hämtar det. Slutligen blir både påsen och matavfallet biogas och biogödsel. Biogasen används som drivmedel och energi och biogödseln används i jordbruk för att odla nya grödor. 


Vi har ritat om vår matavfallspåse och försett den med information som är anpassad för att användas som frukt- och gröntpåse i livsmedelsbutiker och nu testas påsarna av Maxi Ica Stormarkad i Hässleholm. 

Förutsättnigarna för detta test har skapats genom ett gemensamt projekt mellan Hässleholm Miljö och Maxi Ica Stormarknad Hässleholm. Det är dock viktigt att poängtera att det är Maxi själva som köper in matavfallspåsar och ger sina kunder möjligheten att göra miljösmarta val när de handlar. Hässleholm Miljö har bidragit med kunskap och rådgivning samt säkerställt att det är rätt sorts påsar som används.  


Skulle du som handlare vilja testa samma koncept är du välkommen att kontakta oss på Hässleholm Miljö.    


I Hässleholms kommun ska dit matavfall alltid läggas i en matavfallspåse gjord av papper. Inga former av plast får förekomma i matavfallet eftersom det inte kan hanteras av de anläggningar som återvinner matavfall till biogas och biogödsel.  

Att tänka på när du handlar:

- låt matavfallspåsen vara öppen så att personalen i kassan ser vad som finns i.

- om du scannar, ta bort scanningetiketten innan du lägger påsen i matavfallskärlet.

- matavfallspåsen säljs inte separat utan som en påse att packa frukt och grönt i.  

Detta är ingenting som påverkar Hässleholm Miljös utdelning av matavfallspåsar till kommunens renhållningskunder i övrigt.