Klädbytardag 2019

Hässleholm

Lördagen den 6 april 2019 är det dags för Sveriges största klädbytardag. Kan 2019 bli det år då det sker flest klädbyten någonsin i Sverige? Det hoppas vi. Ta med familj och vänner och besök oss på Hässleholms stadsbibliotek mellan kl. 10-14. Det är lätt, kul, gratis och bra för miljön!  


Populärt med klädbytardag

Fler och fler har upptäckt att det är roligt och enkelt att förnya sin garderob på en klädbytardag. Intresset ökar för varje år och vi byter kläder som aldrig förr. Det är en stor miljövinst att öka klädernas livslängd istället för att köpa nytt, samtidigt är det både roligt och bra för plånboken.


Stor miljövinst

Det är en stor besparing av naturresurser att byta eller handla second hand jämfört med att köpa nya kläder. 2018 fick 44 000 plagg nya ägare bara i Sverige. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 33 ton kemikalier, 304 ton koldioxid och 43 000 kubikmeter vatten.


När, var och hur

När: Lördagen den 6 april mellan kl. 10-14
Var: Hässleholms stadsbibliotek
Hur: Ta med dig max 10 fräscha och fina plagg. För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg. Det går att lämna in kläder redan från fredag kl. 15 på stadsbiblioteket. 


 

Arrangörer

Hässleholm Miljö AB
Kultur- och fritdisförvaltningen
Magneten - Makerspace, Återbruksbutik, Återvinningspunkt