Reningsverk för vatten med dimma

Vatten och avlopp

Sedan januari 2021 är Hässleholm Miljö och Hässleholms Vatten ett bolag. Här kan du läsa mer om det och vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till faktura och autogiro. Du hittar även information om matfett och vad du får spola ner i avloppet.

Miljö + Vatten = Sant

Det gemensamma bolagsnamnet är Hässleholm Miljö, men Hässleholms Vattens verksamhet och namn lever vidare. Vi arbetar även fortsättningsvis för att ge dig hög service, leverera gott och hälsosamt kranvatten och hantera spill- och dagvatten. Vi servar drygt 40 000 av kommunens invånare med gott och hälsosamt dricksvatten, och med hjälp av reningsanläggningarna runt om i kommunen hjälper vi till att hålla sjöar och vattendrag rena och friska.

Fakturor och autogiro

Du får separata fakturor för vatten och avlopp (VA), avfallshantering och fjärrvärme, om du har det. Använde du autogiro för dina vatten och avloppsfakturor tidigare har de automatiskt gått över till Hässleholm Miljö.

Matfett i avloppet

När fett spolas ner i avloppet kan det stelna och sätta igen rören vilket i värsta fall leder till stopp i ledningarna. Dessa fettproppar kan leda till stora och kostsamma problem både hos dig som fastighetsägare och i det kommunala ledningsnätet.

Så gör du rätt med matfett

Hemma finns det några saker att tänka på för att undvika stopp i avloppet. Har det blivit olja eller smör över vid matlagningen? Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i soporna som matavfall. Om du till exempel friterar hemma och därmed fått stora mängder frityrolja ska du hälla det avsvalnande fettet i en pet-flaska och ta med till en återvinningscentral eller sortera det i den röda miljöboxen Öppnas i nytt fönster..

Det allra bästa är såklart att försöka minimera användningen av olja och smör så du slipper få matfett över. Vår fett-trappa kan hjälpa till för att tänka rätt. Pdf, 212.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Vad får spolas ner i toaletten?

Det är viktigt att komma ihåg att det bara är tre saker som får spolas ner i avloppet: kiss, bajs och toalettpapper. Främmande föremål som inte hör hemma i avloppet ställer till stora problem i reningsprocessen och kan därför skada vår miljö. Vanliga saker som spolas ner i toaletten är:

  • Våtservetter
  • Tops
  • Bomull
  • Bindor & tamponger
  • Skräp
  • Medicin
  • Färg & kemikalier
  • Kläder & underkläder
  • Trasor
  • Snus och fimpar

När de föremålen spolas ner leder det till att det blir stopp i pumpstationer och då kan orenat vatten läcka ut i naturen. Inte heller kan reningsverken ta bort alla de miljöfarliga ämnen som finns i exempelvis cigaretter och mediciner. När det slängs i toalettstolen fortsätter många av ämnena ut i kretsloppet, i hav och sjöar, till fiskar och andra djur. Tack för att du spolar rätt!

Släng rätt i toalett keyboard_arrow_right
Down the toilet keyboard_arrow_right

Senast uppdaterad: