Ny ackumulatortank
Värmeverket i Hässleholm

Den 7 oktober 2020 invigdes vår nya ackumulatortank med livesänd ljusshow. 


Säkrare fjärrvärmeleverans

Ackumulatortanken byggdes med det stora målet att säkra fjärrvärmeleveransen. Med en tank i den här storleken får vi en effektivare produktion, en jämnare drift på pannorna, förbättrade miljövärden och en betydligt säkrare fjärrvärmeleverans. Ackumulatortanken fungerar enkelt förklarat som en stor termos. Den ger oss möjlighet att lagra värme när efterfrågan är lägre och använda när efterfrågan är större.


En lång resa

Efter fyra års arbete kunde vår nya ackumulatortanken på fjärrvärmeverket i Hässleholm invigas den 7 oktober med livesänd ljusshow. 60 meter hög, 20 meter i diameter och med en volym på 15 000 kubikmeter vatten. Med sin höga höjd har ackumulatortanken gett Hässleholm en ny skyline och den går att skåda från stora delar av staden. 

– Det har varit en lång resa men nu äntligen är vi i mål, säger VD Sven Carlsson. 2016 påbörjade vi förstudier och planeringen började ta fart. Och nu står vi här. Jag är otroligt stolt över det arbete som utförts, det är många som bör hyllas.


Intensivt arbete

Det har varit fyra intensiva år. Detaljplaner har behövt ändras, bygglov sökas och en mängd olika utredningar har gjorts för att bestämma placering, storlek, rörkonstruktion, nya fjärrvärmepumpar, utseende och mycket annat. Hösten 2016 påbörjades en förstudie för att se de tekniska och ekonomiska möjligheterna med att bygga en hetvattenackumulator på värmeverket i Hässleholm. Året därpå påbörjades utredningar av fjärrvärmenät och produktion och fram till att projektet avslutades i augusti 2020 pågick ett intensivt arbete för att få alla bitar på plats.


 

 

Fördelar med ackumulatortanken

  • Jämnare drift på pannorna och en effektivare produktion

  • Behovet av att starta pannor för t.ex. morgontoppar i effektuttaget minskar

  • Möjlighet att leverera fjärrvärme under kortare underhållsstopp 

  • Bättre miljövärden eftersom pannorna kan gå jämnare och på mer optimal effekt


Färgtema

Vi har tagit fram ett antal färger till ackumulatortanken så att vi kan uppmärksamma olika högtider och viktiga händelser. Exempelvis lyser tanken röd under jul, regnbågsfärger under Pride-veckan, grön under Världsmiljödagen och blå under Mustaschkampen. 


Färdigbyggd ackumulatortank