Frågor och svar om passersystemet

Nej, är du folkbokförd i Hässleholms kommun och över 18 år kommer du automatiskt in med giltigt svenskt körkort. Du behöver alltså endast ansöka om passerkort om du saknar giltigt körkort eller är under 18 år. 

Om du saknar ett giltigt svenskt körkort fyller du i blanketten för privatpersoner för att ansöka om ett passerkort. Passerkortet är kostnadsfritt. 

Om du har ett giltigt svenskt körkort kommer du in på återvinningscentralen. Saknar du däremot ett giltigt körkort behöver du fylla i blanketten för privatpersoner för att kvittera ut ett passerkort. Kortet är kostnadsfritt och blanketter finns även ute på återvinningscentralen.

Har du företag, lantbruk eller annan verksamhet behöver du ansöka om passerkort för att kunna besöka återvinningscentralen. Det gör du genom att fylla i blanketten för verksamheter och ansöka om att få kvittera ut passerkort. 

Är du hyresvärd behöver du ansöka om dubbla inpasseringskort. Ett kort med avgiftsfria besök som används de gånger avfall från hyresgäster/återbruk ska lämnas och ett kort då som används då ni lämnar avfall från verksamheten. Ansök om passerkort genom att fylla i blanketten för verksamheter

Har du en större verksamhet och behöver fler passerkort finns det möjlighet att göra en första beställning med upp till 10 st. kort gratis. Därefter debiteras varje kort 100 kr ex. moms. Glöm inte att märka korten vid beställning så att ni tydligt ser vilket kort det är.  

Som fritidsabonnent i Hässleholms kommun behöver du fylla i blanketten för privatpersoner för att registrera dig. Efter registrering kommer du automatiskt in på återvinningscentralen med giltigt svenskt körkort. Om du saknar giltigt körtkort får du ett passerkort. 

Du är välkommen att besöka återvinningscentralerna i Hässleholms kommun även om du inte bor i kommunen. Du får lämna max 3 m³ avfall per tillfälle och för att komma in på området behöver du registrera dig. Efter registrering kan du använda giltigt svenskt körkort som inpasseringskort. Saknar du  ett giltigt körkort behöver du ett passerkort som vi skickar till dig mot en avgift på 100kr/kort. Registrering och ansökan om passerkort gör du via blanketten för privatpersoner

Bor du i Östra Göinge kommun, Osby Kommun eller Kristianstads kommun får du 10 st fria besök på återvinningscentralen varje år. Från det 11e besöket debiteras du 250 kr per besök. Bor du inte i någon av kommunerna ovan debiteras du 250kr/besök. Du betalar via fakturan som skickas hem till din adress efter ditt besök.  

Passerkortet är en värdehandling med ett specifikt kortnummer som registreras vid varje besök. Skulle du bli av med kortet, meddela Hässleholm Miljö snarast så att vi kan säkerställa att ingen annan använder sig av det. För utlämning av nytt kort tar vi en administrationsavgift på 125 kr.

Ja, passersystem kommer att införas på samtliga återvinningscentraler i Hässleholms kommun. 

Du får besöka återvinningscentralen så ofta du vill. Privatpersoner i Hässleholms kommun har fria besök hos oss medan företagare och besökare från andra kommuner betalar för servicen på återvinningscentralerna.

Ja, du måste alltid använda giltigt körkort eller passerkort för att komma in på återvinningscentralen. Detta för att vi ska få rätt underlag till statistiken och en säker central.