Sopsamlarmonster

Batman är en laddad kille. När hans energi börjar ta slut går han på upptäcksfärd och letar efter nya batterier. Det finns många olika modeller och allra mest gillar han de som ser ut som små knappar. Batteri är oftast väldigt små och kan vara svåra att hitta, det är tur att Batman ofta har fullt med energi och orkar leta länge.
Eld och värme är något som Flamman brinner för. Hon samlar på allt som ingen annan vill ha. Blöjor, diskborstar och nappar, det är grejer det! För några år sedan hade Flamman ett stort jobb med att samla in allt brännbart som människorna slängde fel, det var nästan så att hon brände ut sig. Flamman tycker det är skönt att hon hittat nya kompisar Plastis och Pappis som hjälper henne att samla in alla förpackningar. Brännbartmonstret kan nu luta sig tillbaka och bara samla in de saker som verkligen ska till brännbart, som gamla CD-skivor.
Glasmo älskar mörka glasföremål men är livrädd för att skada sig på trasigt glas. Med sina sex smala ben smyger han fram bland papperskorgar och containrar för att hitta det allra finaste flaskorna och burkarna. När ingen annan ser brukar han spegla sig i glasflaskor. Glasmo tycker att han är finast av alla monster med sina tre ögon och sex ben.
Glas-Klara glimmar och skimrar som den fina glaskulan hon är. Med sitt stora vackra öga skannar hon av omgivningen och letar efter ofärgat glas, som är det bästa hon vet. De små vingarna gör att hon kan sväva fram över allt krossat glas och endast samla in de hela och fina flaskorna och burkarna. Glas-Klara älskar sylt, när hon ätit upp sylten samlar hon in glasburkarna, de blir sedan nya glasburkar fulla med ny sylt. Jordgubbssyltburken kan bli en blåbärssyltburk. Visst är det spännande!
Lysien är riktigt mörkrädd, han tror att i mörkret finns det farliga och läskiga monster. Uppe på huvudet har han en egen glödlampa och i handen bär han alltid med sig ett lysrör, dessa tänder han så fort mörkret börjar falla. Lysien har tre ögon, det är för att han alltid ska kunna ha minst ett öga öppet och hålla utkik efter farligheter, även när han sover.
Bananskal, äppelskrutt eller pasta, Kompostina samlar på de mesta i matväg. Hon vet att det är viktigt att vi minskar matsvinnet därför blir hon extra glad när hon hittar rester som faktiskt inte går att äta. Kompostina är alltid hungrig, och hör du något kurra väldigt högt, ja då är det hennes mage. Hon sprider en ljuvlig doft i gruppen och har därför två följeslagare som aldrig sviker hennes sida – flugorna Bill och Bull! Som den organiska varelse Kompostina är så växer det självklart vackra blommor på knoppen.
Metall är det bästa Metallika vet. Han samlar på allt som är hårt att ta i och låter när man slår på, precis som han själv! Med sin egengjorda hatt på huvudet känner sig Metallika finast i gruppen. För vad är väl finare än glimmande metall?
Elektriska saker är Ellis favorit. Plattång, Ipad och mobil – allt kan hon ta hand om. De två små antennerna på huvudet känner av minsta lilla elektriska vibration av elavfall. Det underlättar för Elli när hon går på samlarjakt. De andra monstrena gillar inte när hon vill kramas, de får så lätt stötar av henne.
Papper finns det gott om, det gillar Pappis som samlar på gamla pappersförpackningar. Kellogspaket, skokartonger och gräddpaket är några av hans favoritsaker. Pappis absolut finaste sak är en fruktkartong han hittade när han var liten, han älskar sin fruktkartong så mycket att han alltid bär den med sig var han än ska. Pappis är väldigt lättskrämd, då är det bra att bära en kartong på magen för när han blir rädd då gömmer han sig i sin kartong. Visst är det smart!
Plastförpackningar det är bra att ha, tycker Plastis. Att bygga uppfinningar och nya leksaker av gamla förpackningar är riktigt skoj. Det bästa av allt, när du samlar plastförpackningar och slänger dem tillsammans förvandlas dem till ny plast och nya plastförpackningar! Vilket trolleri. Vid en första anblick kan Plastis framstå som skrämmande med det stora ögat och hornen på huvudet men det är helt fel. Plastis är väldigt snäll och ganska blyg.
Tidningar kan Prassel läsa i evigheters evigheter. Olösta korsord, roliga historier och gårdagens nyheter – ALLT vill hon läsa. Prassel gillar att vara ensam, hon sitter gärna lutad mot sitt favoritträd och läser och läser och läser. Om något av de andra monstrena kommer och stör henne, då skrämmer hon dem med en liten skakning av de gula taggarna på ryggen… Läskigt!
Stubben gillar att gå i skogen och luktar på blommorna. Han har alltid sin blåa sångfågel med sig på sina skogsturer. Stubben samlar på löv, kvistar och blommor och det bästa av allra är att allt det han samlar ihop blir till ny jord som man kan plantera nya träd eller blommor. Visst är det toppen!?
Farao är en lite farlig tjej. Hon blir arg som ett bi när hon inte hittar sitt farliga avfall, det kan man se på hennes svans som ser ut som en stubin. Det hon älskar mest är gammalt intorkat nagellack och hårspray. Ibland kan det vara lite lurigt med vad som är farligt avfall med Farao hon har stenkoll.
 

Gruppbild

Gruppbild på våra sopsamlarmonster. De hjälper gärna alla barn att lära sig sortera rätt.

Affisch

Tryck på bilden för att öppna affischen som en pdf.

Virka sopsamlarmonsterna

Vår kollega Matilda har virkat Sopsamlarmonsterna, visst blev de söta? Matilda är snäll och delar här med sig av virkbeskrivningen.

Skriv ut, klipp och klistra

Skriv ut, klipp ut och sätt upp hemma vid soptunnorna!