Inspiration från förskolor och skolor i kommunen

Här kan ni ta del, och inspireras, av hur andra förskolor och skolor i Hässleholms kommun arbetar med miljö i sin verksamhet.

Gör ni något som kan inspirera andra? Maila gärna in bild och en kort text till oss.  

Förskolan Skogsdungen i Upplands Väsby

Sopsamlarmonsterna fortsätter sin turné och arbetas nu också på avdelningen Ekorren, Förskolan Skogsdungen i Upplands Väsby.

Just den här dagen gav Metallika barnen i uppgift att göra en egen Metallika av återbruksmaterial. Visst blev den fin?!

Vildmarkens förskola

På Vildmarkens förskola har de en hel sorteringshylla! och under samlingen har de gjort ett jättefint plakat där man kan mata Kompostina med sin äppelskrutt t.ex.

Förskolan Skogstorp i Upplands Väsby

Våra sopsamlarmonster har letat sig utanför kommunen och Förskolan Skogtorp i Upplands Väsby har jobbat mycket med Sopsamlarmonsterna. Här kommer deras fina återvinningsstationer.

 

Lilla Björn förskola

Sedan hösten 2016 har Lilla Björn förskola haft ett projekt "Hand i hand - återvinner vi allt" som handlat om källsorteringen i vardagen på förskolan. Miljön på förskolan har ändrats, farliga plaster har plockats bort och ersatts med material som för andra kanske skulle klassats som skräp. Barnen på förskolan bygger, skapar och upptäcker material och återanvänder allt möjligt, istället för att köpa nytt.

Barnen har arbetat mycket med sopsamlarmonsterna som de älskar.

Förskolans miljövägg som blev en del av verksamheten augusti 2016 och som ska fortsätta verka även efter projektet.
Barnen reflekterar över en av förskolans promenader där barnen fick plocka skräp.
Sopbilen är alltid spännande att titta på. Här visar Camilla hur sopbilen fungerar och vad som händer med de sopor barnen har kastat.
 

Förskolan Harpan

Förskolan Harpan har under 2016 arbetat med materialet om Sopsamlarmonsterna!

Här är deras egentillverkade sopsamlarmonster.
Barnen har målat skogen där sopsamlarmonstren är ute och samlar sopor i.
Här är en del av Harpans härliga sopsamlarmonster som bor på förskolan. De hjälper barn och vuxna att sortera rätt.
Här har Förskolan Harpan tillsammans med barnen grävt ner en korvbit för att se vad som händer.

Stralsunds förskola

Titta vilken fin återvinningsstation barnen på Stralsunds förskola har gjort. Nu kan de källsortera sitt avfall med stil.

Vena friskvårdsförskola

På Vena friskvårdsförskola lägger barnen sina matrester i en kompost. Barnen hjälper till att hälla i sågspån och röra runt i komposten för att se hur matresterna förvandlas till jord. Jorden används sedan till en egen odling av grönsaker. Häftigt!

Kyrkskolans förskoleklass

Att ordna en egen källsorteringsstation i klassrummet är inte svårt. Kyrkskolans förskoleklass arbetar mycket med miljöfrågor och att kunna sortera ut alla fraktioner i klassrummet är en självklarhet.

Mötesplats Ljungdala

På Mötesplats Ljungdala har sopsamlarmonsterna fått flytta in. Visst gör dem sig bra på tunnorna? Ett bra exempel på en väldigt fin källsorteringsstation som är enkel att göra själv.