Återvinningscentralerna

För dig som företagare

I Hässleholms kommun finns 6 stycken bemannade återvinningscentraler (ÅVCer) som tar emot källsorterat avfall. Vankiva återvinningscentral är störst och finns på vår centrala avfallsanläggning, Hässleholms Kretsloppscenter, i Vankiva. Övriga återvinningscentraler i kommunen finns i Bjärnum, Hästveda, Sösdala, Tyringe och Vinslöv.


Betalsätt

Du som har företag, lantbruk eller annan verksamhet* betalar för servicen på återvinningscentralerna eftersom den inte ingår i våra företagsabonnemang. Du betalar med kuponger som går att köpa med kort eller mot faktura på våra återvinningscentraler. Kupongerna kan också beställas via Hässleholms Kretsloppscenter på 0451-26 66 00. På ÅVC Vinslöv har vi bomsystem med passerkort vilket laddas med önskat antal besök. Fakturering av besöket sker i förskott och ansökan om passerkort gör du här.

* Till verksamheter räknas företag, enskild firma, lantbruk, hantverkare, restaurang, handel, industri, förening och kommun.

Priser

Grundavgift 200 kr

Pris är angivet exklusive moms. I grundavgiften ingår max 3 m³ avfall per tillfälle. Allt avfall ska vara sorterat och lämnas på anvisad plats.


Avfallstyper som ingår i grundavgiften

(Max 3 m³)

 • Brännbart avfall - Får ej innehålla organiskt material, gips eller annat icke brännbart
 • Elavfall - Kabel, småel m.m.
 • Förpackningar av plast, papper, metall, glas
 • Kyl- och frysmöbler
 • Ris och grenar
 • Sten, tegel, betong - max storlek <0,25 m
 • Tidningar
 • Träavfall (Rent)
 • Träavfall (Målat, limmat, blandat - får ej innehålla tryckimpregnerat trä)
 • Trädgårdsavfall - Löv, bark, mossa m.m.
 • Wellpapp

Speciella typer av avfall

Asbest/eternit Tas endast emot på Hässleholms Kretsloppscenter mot en avgift.
Farligt avfall Mindre mängd av olja, färg, kemikalier m.m. Max 10 liter spillolja/tillfälle. Större mängder lämnas på ÅVC i Vankiva.
Personbilsdäck, med eller utan fälg Max 4 st. Lämnas på Vankiva ÅVC.
Tryckimpregnerat trä Max 3 m³ på Vankiva ÅVC och 0,5 m³ och 2 m långa på övriga ÅVCer. Större mängder lämnas mot en avgift via vågkontoret på Hässleholms Kretsloppscenter.

Kontakta oss

Kontakta vågkontoret på Hässleholms Kretsloppscenter för mer information om mottagning av avfall.

Telefon: 0451-26 66 00
E-post: hkc@remove-this.hassleholm.se

Vågkontoret är bemannat vardagar mellan 7–12 och 12:30-16.


Tänk på att...

... vissa typer av avfall endast tas emot på Vankiva ÅVC och Hässleholms Kretsloppscenter. Läs mer längre ner på sidan under rubriken Speciella typer av avfall. Priser för att lämna avfall på Hässleholms Kretsloppscenter hittar du här.


Godkända fordon på ÅVC

Vi är måna om säkerheten på våra anläggningar och vill att våra återvinnings-
centraler ska vara säkra platser att vistas på, både för dig som besökare och för vår personal. När du besöker någon av våra ÅVCer är det därför viktigt att du använder:

Personbil
Personbil med normalstort släp (3 m³)
Lastbil upp till 3 m³

Har du ett fordon som är större än de som är godkända för ÅVC är du välkommen till Hässleholms Kretsloppscenter. Fordon som inte är godkända att använda vid besök på ÅVC är:

Traktor 
Personbil med större släp (över 
3 m³)
Lastbil över 3,5 ton 


Fråga oss gärna!

Fråga oss gärna om du känner dig osäker. Vår kunnig personal finns på plats för att svara på dina frågor. 

Vilka typer av avfall vi tar emot på våra återvinningscentraler hittar du i menyn till vänster under ÅVC Vankiva och ÅVC Övriga.